GECIKMIŞ UYKU EĞITIMI (10 AY VE ÜZERI)

  1. Ana Sayfa
  2. Blog Yazıları
  3. Gecikmiş Uyku Eğitimi (10 ay ve üzeri)

27 Mart 2017 14:45:41

Gecikmiş Uyku Eğitimi (10 ay ve üzeri)

Yazar : Zerrin K.K.

Bir önceki yazımda emziğin mucizesinden bahsetmiştim.  Ponçiğimin uykuya geçisini nasıl kolaylaştırdığından, prop haline gelmediği sürece uyku öncesi bebeği nasıl sakinleştirdiğini anlatmıştım. Gözatmak isteyenler buradan ulaşabilir.


Uyku konusunda emzikle bir adım atmıştık ancak yeterli değildi. Ponçik emerken uykuya dalmaya devam ettiği için derin uykuya geçemiyordu. Tüm bebekler gibi benim kızım da nasıl uykuya geçerse uyandığında da aynı şeyleri görmeyi hissetmeyi bekliyordu. Bu da derin uykuya geçişini engelliyordu. Bunun yanı sıra sütlü memeler sadece bende olduğundan benden başkasının(mesela sevgili “baba”nın) gece anneye yardım etmesi imkansızlaşıyordu. Evet, kaçış yoktu uyku eğitimi şarttı.


Ponçik daha 5 aylıkken araştırmış okumuştum aslında uyku eğitimi konusunu ama tüm gece kesintisiz uyuyan bir bebeğin düzenini bozmak gereksiz gelmişti. Uyku eğitimini 10. aya kadar bekletmenin süreci ne kadar zorlaştırdığını tecrübeyle öğrendim. Eğer bebeğinize uyku eğitimi vermeyi düşünüyorsanız en geç 7. ya da 8. ay da bu işi tamamlamanızı şiddetle önereceğim.


Tüm uyku eğitimlerinde ortak bir payda vardı: Uyku ritüeli. Bebeklerin ritüelleri sevdiği bir gerçek. Bu konuda eksiğimiz yoktu. Her akşam aynı saatte Ponçiğimi yıkıyor, karanlığa yakın loş bir ışıkta masajını yapıp, uyku tulumunu giydirip uykuya hazırlıyordum. Olmaması gereken tek bir şey vardı yatağına yatırmak yerine emziriyordum.


Uyku eğitimi yöntemleriyle ilgili tek bir şey kesindi kafamda bebeğime ağlatarak uyku eğitimi veremezdim. Ağlatarak verilen uyku eğitimi (Feber Yöntemi) için faydasız, sağlıklı, sağlıksız, iyi, kötü diyemem. Uzman değilim, pedagog hiç değiim. Sadece bebeğinin çığlıklarına dayanamayan bir anneyim. Bundan emin olarak ağlatmasız yöntemleri araştırdım. Ağlatmasız en popüler yöntemler Tracy Hogg’un ve Sleeping Lady olarak da bilinen Kim West’in yöntemleri idi. Buna ek olarak arkadaşlarımın bebekleri için aldıkları uyku danışmanlarının önerilerini de dinledim. Uyku danışmanları da Amerikayı yeniden keşfetmiyor bu 3 yöntemden birini anlatıyor aslında.  Uyku danışmanlarını diyetisyenlere benzetiyorum. Kişinin ne yapması gerektiği her yerde ayan beyan yazıyor ama uygulamak için cesaret ve disiplin gerekiyor. Danışmanlar  bu anlamda anneye çok destek olabilir. Ben aç olmadığını bile bile tüm gece bebişimi emzirmekten o kadar yorgun düşmüştüm ki hiçbir danışman kararlığımı daha da arttıramazdı.


Yöntem olarak Tracy Hogg ve Kim West arası bir şeyler uydurdum. Her bebeğin ihtiyaçları farklıdır cümlesi efsane değil gerçek bu sebeple tek bir yönteme bağlı kalmadım.


Uyku eğitiminde ilk gün:

Eğitime gündüz başladım, akşama kadar biraz olsun alışır düşüncesiyle. Şimdi olsa kesinlikle geceyi tercih ederdim. Gece uykusu Ponçiğin en hızlı uykuya geçtiği zaman çünkü. Siz de bebeğinizin en kolay uykuya geçtiği zamandan başlayabilirsiniz.


Yatağına yatırmadan yarım saat önce odası dışında emzirdim ve uyumasına izin vermedim. Yarım saat sonra babaya bay bay yaptık, odasına geçtik. Perdeleri kapadım, ninni açtım ve bundan sonra sürekli kullanacağımız sihirli sözleri söyledim “tatlı rüyalar bebeğim, uyuma zamanı, şimdi uyuyacağız, iyi uykular bebişim”. Yatağına yatırdım, emziğini de ağzına koydum. Yanına bir koltuk çekip beklemeye başladım. Ponçik şaşkındı ağlamıyordu ama uyumuyordu da. 5-10 dk sonra mızıldanmaya başladı.  Ellerini okşadım, saçını okşadım ve şşşş sesiyle sakinleştirmeye çalıştım. Ellerimi çekince ağlamaya başladı kucağıma aldım ve yine aynı sözleri söyledim  “tatlı rüyalar bebeğim, uyuma zamanı, şimdi uyuyacağız, iyi uykular bebişim”, hemen ardından yatağa tekrar yatırdım. Şaka gibiydi 20.dk da uyudu. Gerçi kızımı tanıyordum bu defa şaşkınlıktan bu kadar hızlı uyuduğunu biliyordum. Yine çok iyi bir başlangıç yapmıştım.


Aynı gün sonraki uykuları da(2 tanesi gündüz olmak üzere toplamda 3 kez uyuyor) benzer şekilde başarılı geçmişti. Her ağladığında okşayarak yatışmıyorsa hemen kucağa alıp ardından ağlamaya devam etse bile hemen yatağa geri koyup sonra tekrar hemen yatırmak önemliydi.


Uyku eğitiminde sonraki günler:

Kim West’e göre her 3 günde bir bebeğin yanından biraz daha uzaklaşmak gerekiyordu. İlk 3 günden sonra da fiziksel teması tamamen kesmek gerekiyordu. Ama ben bu süreleri 6-7 güne kadar uzattım. Bu süreci uzatarak bebeği eğitime biraz daha alıştırdığımı düşünüyorum.  Fiziksel teması da her ihtiyacı olduğunda verdim hiç kesmedim.


Uyku Eğitimine Direniş

4-5 günden sonra Ponçiğin şaşkınlığı geçti ve onu her yatırdığımda kalkıp oturmaya başladı. Bir öğle uykusunda üşenmedim saydım, 30 dakikada 39 kez kalkıp oturdu. Her seferinde geri yatırıp aynı uyku sözcüklerini fısıldadım.

Herşeye rağmen uyumadığı zamanlar oldu. Gündüz uykularında 1 saat uğraşmadan odasından hiç çıkarmadım. 1 saatin sonunda yeni uyanmış gibi günaydın dileyip  odasından öyle çıkardım. Gece uykularında odadan çıkarmak diye birşey yok.  

Bu süreçte 4 hafta boyunca uyku saatlerinde hep evde olduk. İlk 1 hafta misafir kabul etmedik. Hatta ben ilk hafta babayı da evden gönderdim. Kızının daha ilk ağlamasında eğitimi baltalayacağını kendisi de bildiğinden memnuniyetle kabul etti. Ponçik 7.30-8 gibi gece uykusuna geçtiğinde geri geliyordu. Bizi görmek isteyen akrabalarımızı bize davet ettik.


İlk olarak gece uykularına çok hızlı geçmeye başladı. 2. Haftadan sonra gece uykularına 7-8 dakikada  dalmaya başladı. Bir buçuk ayın sonunda iyi geceler dileyip odasından çıkıyordum ve arkasını dönüp uyuyordu.


Sonuç

Gündüzleri 30dk’dan fazla uyumayan bebeğim en az 1 saat uyumaya başladı. Geceleri daha az uyanıyor. Gece uykularını kesintisiz hale getirmek için gece beslenmesini bırakmamız lazım. Doktoru 1 yaşına kadar gece beslenmesinin bir zararı olmadığını  söylediği için gece 11, 3 ve 5te uyanan bebeğimi hala emziriyorum. 2 hafta sonra gece beslenmesini kesmeyi planlıyorum. Bununla ilgili neler yapacağımı paylaşıyor olurum.

Ponçiği hala sadece ben yatırabiliyorum. Bir kez yardımcımız denedi, travma geçirircesine ağladı ponçik. Hem benim yatırmama alıştığı hem de yardımcımın söylediğim şeyleri tam olarak uygulayamamasından kaynaklanıyor. İş hayatına aktif olarak geri dönene kadar ben yatırmaya devam edeceğim.